Neden Doğal Gaz ?
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gazdır. Yanması sonucunda atmosfere verdiği zarar, kömür ve fuel oil gibi yakıtlara göre daha azdır.Doğalgaz, aynı petrol gibi bir fosil enerji kaynağıdır. Ancak yandığı zaman kömür gibi atık bırakmaz ve içindeki hidrojen sayesinde atmosfere verdiği zarar daha azdır. Doğalgaz, depolaması ve taşıması kolay olan bir enerji kaynağıdır. Yanma sonucunda görülen ve atmosferi kirleten kükürtdioksit ve karbondioksit gazları, doğalgazda görülmez.Günümüzde dünya enerji tüketiminin yaklaşık %24 kadarı doğalgaz ile karşılanmaktadır. Çünkü Doğalgaz ;
Ekonomiktir.
Çevreye zarar vermez, havayı kirletmez.
Verimli bir yakıttır.
Enerji tasarrufu sağlar.
Yandığı zaman artık bırakmaz, zehirsiz, külsüz ve dumansızdır.
Diğer yakıtlardan ucuzdur.
Depolama ve taşıma maliyeti yoktur.
İşletme ve bakım maliyetleri düşüktür.
Tüketimi sayaçlardan okunur ve kontrol edilebilir.
Zahmetsiz, konforlu bir yaşam sağlar.
Güvenli Doğal Gaz Kullanımı
Doğalgazın kendisi zehirli bir gaz değildir ancak yanma sonucu karbon dioksit ve karbon monoksit üretir.Karbon monoksit ise her ne kadar renksiz, kokusuz olsa da karbon monoksiti solumak, bulantıya, baygınlığa, benzer belirtilere neden olabilir.
Böyle üzücü durumlarla karşılaşmamak için ;
Gaz dağıtım şirketlerince yetkilendirilmiş tesisat firmalarıyla çalışılmalıdır.
Cihazlarınızın verimli ve güvenilir çalışması için imalatçının kullanma kılavuzuna ve ilgili talimatlarına uyunuz.
Cihazın yakıcı bölümlerinde özel sargının iyi yapılmış olmasına ve toz olmamasına dikkat ediniz.
Temiz hava girişini engelleyecek durumlardan kaçınınız.
Menfezlerin her koşulda açık olmasını sağlayınız.
Bacalı cihazların bulunduğu bölümde iyi çekiş yapan bir baca bulunmalı ve cihaz mutlaka bu bacaya bağlanmalıdır.
Standartlara uygun müstakil baca yoksa hermetik kombi kullanılmalıdır.
Rüzgarlı havalarda baca tepmesi olmaması, kuş, yağmur vb. girmemesi için baca şapkası gereklidir.
Bacalı kombilerde baca sensörü standart olarak bulunmaktadır. Geri tepmelere karşı cihaz arızaya geçer. Bu durumda hemen yetkili servis çağırılmalıdır.
Bacalar yılda en az bir defa temizletilmelidir.
Elektrik tesisatı mutlaka topraklı olmalıdır.
Tesisatta izinsiz tadilat yapılmamalı, kombi değişimlerinde gaz idaresinden onay alınmalıdır.
Sokaklarda kazı için gaz kuruluşundan izin alınmalıdır.
Cihazların yıllık periyodik bakımları mutlaka yaptırılmalıdır. Bakımlar sadece ilgili ürünlerin yetkili servislerince gerçekleştirilmelidir.
Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler
Doğalgaz oluşabilecek doğalgaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır.
Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal 187 Doğalgaz Acil Hattını aramaları gerekir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğalgaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, emniyet açısından alınması gereken ilk önlemlerdir. En kısa zamanda eve ulaşacak olan ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak sorunu çok seri bir şekilde çözeceklerdir.
Evinizde yada iş yerinizde kokuyu hissederseniz ,
Doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatın.
Ortamı havalandırın.
Elektrik ekipmanlarını açmayınız, kapamayınız veya fişten çekmeyin.
Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayın.
Sigara içmeyin ve ateş yakmayın.
Arızayı kendiniz gidermeye çalışmayın.
Hemen acil durum numarası 187’yi arayın.
Unutmayın,Hiçbirşey hayatınızdan daha kıymetli olamaz...
Kombi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kombiler, doğalgaz ve LPG ile çalışabilen, hem ısınma ihtiyacı ve hemde sıcak kullanım suyu ihtiyacını karşılayabilen, bu sebeple ayrı bir şofbene ihtiyaç duymayan cihazlardır.
Hafif ve küçük boyutlara sahip olmaları, sessiz ve montajlarının kolay olması ve kullanıcısına bağımsız ısınma konforu yaşatması sebebiyle son zamanların en favori ürünleri arasındaki yerini almıştır.
Kombi cihazları için birçok değişik seçenek bulunmaktadır. (17,000 – 20,000 – 24,000 – 26,000 – 30,000′ lik, bacalı, hermetik, yoğuşmalı gibi…)
Cihazın dijital ve modülasyonlu olması, donmaya karşı korumalı olması gibi bazı özellikler, cihaz seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardır.Bütün kombiler teknoloji olarak birbirine yakındır. Kalite ise ince ayrıntılarda gizlidir.
Ürünü satın almadan önce,ürün hakkında yeterince bilgi edinmek, teknik personelden dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgi almak iyi bir başlangıç olabilir, seçtiğiniz markanın referans verebilecekleri konutlardan, ısınması, servis kalitesi, sarfiyatı gibi konularda bilgi edinmelisiniz.
Örnek olarak 17,000 Kcal/h kombiler, ısınmada sorun çıkarmaz. Ancak, kış aylarında sıcak su alırken sorun yaşayabilirsiniz. Yaşadığınız yer soğuk bir iklime sahipse, kışın kombinizden alacağınız suyun sıcaklığı da düşecektir.Bu sebepten dolayı, 17,000 Kcal/h kombi soğuk iklimli yerleşimler için uygun değildir. Elbette bulunduğu ortamı ısıtacaktır ancak, yeterli derecede olmayacaktır. Kışın soğuk günlerinde sorun olacaktır.
Kombi satın almadan önce, evinizin ihtiyacı, izolasyon durumu, ısı kaybına neden olabilecek olası faktörler ve kombinizin performansını etkileyecek diğer etkenler dikkatle belirlenmelidir.
Diğer önemli bir husus da, satın alınacak kombinin, satış sonrası servis hizmetlerinin yeterliliğidir. Unutulmamalıdır ki, ürünü aldıktan sonra ilk çalıştırmadan itibaren ürünün markası değil, önemli olan servisin kaliteli olmasıdır.
Alacağınız kombinin markası ne olursa olsun, montajdan sonraki ilk aşama servis aşamasıdır. Teknik servisin evinize gelmesiyle kaliteyi yaşarsınız, o andan itibaren kombinizin kalitesi konuşur. Kalite ise, çok reklam demek değildir. Kombinizin sizi ısıtma maliyeti, arıza yapma sıklığı, bulunduğunuz kentte kaç tane teknik servisinin bulunduğu, servisin size ne kadar zamanda hizmet verebildiği ve hepsinden önemlisi, servis ve yedek parça fiyatları, kaliteyi oluşturan parçalardır.
Bunların dışında kombiniz monte edilirken, elektrik girişine mutlaka 2 Amperlik W otomat taktırınız.
Kombinizin soğuk su girişinde ve dönüş hattında mutlaka bir filtre (pislik tutucu) bulunmalıdır.
Kombi su gidiş ve dönüş hatlarında ayrı ayrı küresel vana olmalıdır. Sadece dönüş hattına takılan vana yetersizdir, kombide arıza olursa, sistemdeki suyu boşaltmadan, kolaylıkla onarım yapılabilmesi için iki hatta da vana olmalıdır. Sisteme fazlada alınacak her su miktarı ise, kombinize bırakılacak fazladan kireç demektir.
Kombi soğuk su girişinde de bir küresel vana bulunmalıdır.
İhsan Teknik olarak uzman kadromuz ve ücretsiz keşif hizmetimizle yanınızdayız.
Evinize,işyerinize en uygun ürünü seçmenizde yardımcı oluyor ve satış sonrası destek hizmetimizle mutlu ve huzurlu günler diliyoruz.